Kenyeres pajtások

Kellemes időtöltést kívánok neked.Remélem találtál kedvedre való receptet.
Van egy egy másik blog is ahonnan szintén tudsz ötletelni
íme...
.kenyerespajtasok.blogspot.hu
Ha gondolod írj,és én megpróbálok segíteni...ha elakadtál valamiben.
Minden ötletet,véleményt szívesen fogadok.

Köszönöm a figyelmedet.

2013. február 23., szombat

paprikás pityóka-nyuglival

ezt a hagyományos magyar ételt, két mosás közötti időben kreáltam
meg az igazsághoz az is hozzátartozik,hogy,volt egy jó adag kolompér itthon,és már nagyon felcsirázott,de nem akartam a semmibe dobni,na így született meg a mai nap harmadik fogása


Paprikás krumpli hozzávalói:

2 kg burgonya
4 fej vöröshagyma
20 dkg füstölt szalonna

őrölt édes paprika
hideg víz
A paprikás krumpli elkészítése

A hagymákat megtisztítom,majd felkockázom
Burgonyákat megtisztítom,kockákra vágom
Szalonnát csíkokra,majd kockákra vágom
A szalonnát egy edénybe teszem,zsírjára pirítom,jöhet a hagyma bele,így dinsztelem tovább a dolgokat,ha üveges a hagyma akkor teszem a pirospaprikát bele.
Kis ideig így kevergetem,miközben a lángról lehúzom az edényt,nehogy megégjen a paprika.
Amit ez meg van,mehet bele a burgonya,vissza a tűzre,kissé össze keverem,sózom,majd felöntöm hideg vízzel,de csak annyival amennyi éppen ellepi a burgonyát.le fedem,és közepes lángon főzöm,addig amíg a burgonya kockák meg nem puhulnak,de még nem főttek meg teljesen,ez az idő kb.1/2 óra összesen,de burgonya fajtája válogatja.
A paprikás krumpli elkészülte előtt szaggatom bele a nokedlit:)))))


Klasszikus nokedli,nyugli,nokkeli,nokkedli,nyukli,haluska,knedla,troffi, galuska köret 

Hozzávalók
1-3 tojás azért e eltérés,mert nem mindenki használ 3 tojást
kevés só
hideg víz amennyit a liszt felvesz,nagyon figyelni a mennyiségre,nehogy túl sok legyen a víz,mert akkor több liszt kell hozzá,és persze só is
60 dkg liszt.


Mély keverőtálba szitáljuk a lisztet, a közepébe nyomott mélyedésbe beleütjük a tojásokat, sózzuk és eldolgozzuk, majd időnként kevés vizet hozzáadva, néhányszor megkeverve, kissé folyós nokedlitésztává keverjük. Addig kell keverni, míg hólyagos nem lesz a tészta. Nagyobb fazékban vizet forralunk, csipet sót és kevés olajat teszünk a vízbe. A tésztamasszát pihentetés nélkül (ha sokáig pihentetjük, akkor a tészta nyúlóssá válik). Nokedliszaggató eszköz használatával  kiszaggatható a tészta - ekkor apróbb nokedliket kapunk.Mert van egy másik formája is a kiszaggatásnak, de azt csak nagyon gyakorlott konyha tündéreknek ajánlanám: vizezett vágódeszkára teszünk egy adag nokedli tésztát,majd egy kés segítségével,nagyon gyors mozdulatokkal kis nokedliket szaggatunk a forrásba lévő vízbe,de ugyan ezzel az eljárással készítjük a galuskát is,csak azok nagyobbacskák.Bár az igazi galuskát azt kanalak segítségével szaggatjuk ki.
A kifőzés közben a nokedlit kevergetni kell a forró vízben, hogy a nokedlik ne ragadjanak össze illetve nehogy a főzőedény aljára ragadjanak. Amikor a zubogó forróvíz tetejére feljönnek az apró nokedlik, az azt jelzi, hogy a tészta megfőtt. 1-2 perc főzés után szűrőkanállal kihalásszuk majd lecsurgatjuk. Elkeverjük kevés felmelegített olajjal, zsiradékkal. Forró tálban tálaljuk.
A nokedli Magyarországon kedvelt körete a pörköltféléknek, a paprikásoknak, illetve a tokányféléknek. A nokedli és a galuska alapanyagát tekintve teljesen megegyezik, az apró különbség a méretükben van. A galuskát nagyobb mérete miatt késsel szaggatják vízbe, a nokedli apróbb méretét befolyásolja, hogy milyen nokedliszaggatóval készítik.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése